Sista rycket, Sen Så!

Nyheter

Karta över cykellekplatser

Digital karta över cykellekplatser i Sverige Hur kan ni som skola integrera cykellek och cykelundervisning i barnens skoldag? Ett enkelt första steg är att göra utflykt till en cykellekplats! Cykelvänlig…

Läs mer...

Karta över cykellekplatser

Cykelvänlig Skola lanserar en digital karta över cykellekplatser i Sverige! Hur kan ni som skola integrera cykellek och cykelundervisning i barnens skoldag? Ett enkelt första steg är att göra utflykt…

Läs mer...

Dplomeringsceremoni 2023

Årets diplomeringsceremoni hittar du inspelad på länken nedan. Pia Bastholms (barnrättsstrateg på Helsingborgs Stad) presentation om Helsingborgs cykelfrämjande arbete uteblev, men nedan ligger länkar till projekt hon drivit för att…

Läs mer...

Cykelmekarfilmer

Byt däck på cykeln

Om du är ny till cykelvärlden eller helt enkelt aldrig tagit dig tid att lära dig, finns vissa färdigheter som kan upplevas som ett mysterium. En sak som alla kan lära sig är hur du byter ett däck!

Tvätta cykeln snabbt

Att rengöra cykeln kan kännas som en riktig uppförsbacke, något vi skjuter upp och helst inte gör alls. Men en enkel regelbunden tvätt behöver inte ta så lång tid och det kommer få din cykel att kännas ny längre! Extra viktigt för dig som cyklar på vintern!

Ställ in bromsarna

Ställ in bromsarna! I den här filmen visar vi hur du justerar de viktigaste kontrollerna på din cykel, bromsarna.

5 saker du bör kolla på nya cykeln

Om du köper en ny cykel kan det kännas självklart att allt bör vara i perfekt skick. Men snabba produktionslinor kan ibland medföra att vissa saker förbises. Tack och lov är det enkelt att kontrollera, här är 5 saker du bör kolla på din nya cykel!

Köpa cykel - Guide

Att köpa en cykel kan kännas som en djungel att träda in i, i den här filmen visar vi hur du genomför ett informerat köp av en begagnad cykel!

Topp 10 verktyg till cykeln

Att reparera cykeln eller underhålla din cykel behöver bara en del tålamod och övning. Det mesta går att göra helt själv och för en ganska liten peng om du har rätt utrustning, så här kommer en lista på mina top-tio grundläggande verktyg som alla cyklister bör ha tillgång till!

Mer inspiration i vår broschyr

Cykelrutter i Stockholmsområdet

Ekerö rutten!

Inte långt från Stockholms city ligger lantliga Ekerö. Här kan du uppleva ett fantastiskt kulturlandskap med åtta magnifika 1100-talskyrkor, praktfulla slott och herrgårdar. Ett rikt konstliv representeras av berömd arkitektur, små museer och konstateljéer. Här finns gårdsbutiker och självplock samt försäljning av konsthantverk. Och allt detta i samklang med en sagolik natur. Cykelvägarna på Ekerö är populära och ansluter till Mälardalsleden.

Kustlinjen

När du cyklar längs Kustlinjen färdas du genom härliga kustmiljöer och tusentals öar. Leden sträcker sig från Öregrund i norr till Västervik i söder. Det finns också flera sträckor som går ut mot Östersjön. Kustlinjen omfattar Roslagens-, Stockholms-, Sörmlandskustens, Arkösunds-, S:t Annas-, Gryts och Tjusts skärgårdar. Det finns flera möjliga start- och målpunkter. Det finns också fina möjligheter att kombinera cykel- och båtresa.

Mälardalsleden

Mälardalsleden omfattar hela Mälardalen ända bort till Arboga, med anslutning till flera båtbryggor med båttrafik sommartid. Det finns även förbindelser till Sverigeleden, och tillgång till ett stort nätverk av leder på totalt ca 800 km med många valmöjligheter och alternativ.

Nynäsleden

Nynäsleden går mellan Stadshuset i Stockholm och turistbyrån i Nynäshamn. Om du utgår från Stockholm fortsätter du cykla över Gamla Stan, Fjällgatan och Vita Bergen på Södermalm, mot Globen, Gamla Enskede, Drevviken (med flera badplatser), Lissma, Ådran, Västerby, Grödby, Väggarö, Ösmo, Söderbyd och Norsbol ner mot Nynäshamn. Det är en cykelled med mycket omväxling, och relativt lättrampad.

Roslagsleden

Roslagsleden är ett samarbete mellan sex kommuner i Stockholms län. Leden börjar i Danderyd och passerar genom Sollentuna, Täby, Vallentuna, Österåker och Norrtälje. I Norrtälje fortsätter leden via Vigelsjö, Roslagsbro och Söderby Karl, förbi Rådasjön genom Gåsvik, utefter kanalen till Älmsta, över bron till Sandviken vidare utefter kusten till Gamla Grisslehamn och Albert Engströmsmuseet.

Näckrosleden

Inte långt från huvudstaden hittar du den vita näckrosen, Sörmlands landskapsblomma, har fått ge namn åt denna cykelled som slingrar sig kors och tvärs genom det sörmländska landskapet. Näckrosleden är totalt ca 700 km lång och dragen i en stor cirkel runt Sörmland, genomskuren av två tvärgående etapper. Detta ger stora möjligheter att komponera passande cykelturer efter just dina behov. Ta pendeln till Järna och cykla i riktning och förbi Mölnbo så hamnar du rätt

Tips & råd

Hur klär jag mig rätt?

Investera i ett par cykelshorts med bra padding! Detta kan rädda dig från de ökända skavsåren i grenen och gör din cykeltur mer komfortabel.

Håll koll på lufttrycket

Kolla lufttrycket i dina däck innan du drar ut på cykeltur. En bra fotpump kan användas till att kolla lufttryck och fylla på när det behövs.

Lär dig grunderna i hur du tar hand om cykeln

Försök lära dig hur du byter däck och slang, och ha alltid med dig det du behöver för att göra detta när du är ute på cykeltur.  Det kan även vara bra att kunna tvätta cykeln och utföra enklare underhåll. Kolla på våra cykelmekarfilmer här på sidan så visar vi dig hur man gör!

Tänk med hjärtat

Om du ska ut på en cykeltur själv, speciellt på längre turer, berätta för familj eller vänner var du har tänkt cykla och när du planerar att vara tillbaka.

Visa tecken

För att minska onödiga konflikter i trafiken är det viktigt att visa stopptecken när du ska stanna, samt sträcka ut armen till vänster eller höger när du tänker svänga. Kom ihåg att stanna för fotgängare som passerar övergångsställen, på så vis främjar du en mer harmonisk cykelkultur.

Ta hand om cykeln

  • #1 Se till att rörliga delar smörjs regelbundet
  • #2 Kontrollera och dra åt lösa delar på din cykel
  • #3 Tvätta cykeln ofta på vintern så rostar den inte
  • #4 Använd rätt verktyg, se filmen ovan för tips på vilka verktyg som är bra att ha

Cykla med barn? Vintercykla? Inga problem!

Fixa livspusslet utan bil

Under vintern 2018-2019 deltog Stefan och Jennifer i #sthlmvintertramp där de åtog sig att cykla hela vintern från och med 1 december till sista mars. Med sig på resan var deras två döttrar som de skjutsade till och från förskolan och skolan. Här berättar de hur det gick...

Polisen som kommer fram snabbare på elcykel

Ann-Charlotte var en av tio personer som valdes ut till utmaningen #sthlmeltramp. Samtliga deltagare skulle under en månad cykla minst tre gånger i veckan, minst 10 kilometer per resa. Klarade de utmaningen fick de möjlighet att köpa loss elcykeln till ett reducerat pris.

Så svårt var det för Theo att gå över till elcykel

Theo var en av tio personer som valdes ut till utmaningen #sthlmeltramp. Samtliga deltagare skulle under en månad cykla minst tre gånger i veckan, minst 10 kilometer per resa. Klarade de utmaningen fick de möjlighet att köpa loss elcykeln till ett reducerat pris.

Erfarenheter från vintercykling - Enklare än förväntat

Möt Mats, deltagare i #sthlmvintertramp, en cykelutmaning där deltagarna åtar sig att cykla minst 3 gånger/ veckan under vintermånaderna. Resultatet? Många myter krossade och nya livsstilar funna. Över 70 procent uppgav efter kampanjens slut att vintercykling var enklare än de trodde och att både deras fysiska och psykiska hälsa påverkats positivt i samband med utmaningen!

Går det att cykla på vintern?

Ulrica gick från vanebilist till en nyfrälst cyklist. Låter det för bra för att vara sant? Det tyckte hon också!

Livet på lastcykel

Funkar det verkligen att köra lastcykel i Stockholm? Jeppe D Larsen driver ett cykelåkeri och använder även lastcykeln privat. Inspireras av hans berättelse och prova lastcykel du också. Ett bekvämare sätt att ta sig fram med matkassar och barn i stan.