Min cykel & jag

Svenska Cykelstäder och Egmont i samarbete för barns hälsa


Svenska Cykelstäder expanderar arbetet för att få fler barn att gå och cykla till skolan. Via ett nytt samarbete med Story House Egmont får tusentals svenska skolbarn nu hem den pedagogiska serietidningen ”Min cykel & jag”, som är full av cykelglädje och fakta om fördelarna med aktiva transporter.

Hur funkar verktyget?


I tidningen får de unga läsarna bland annat stifta bekantskap med lodjuret och seriefiguren ”Robin” och lära sig om vilken utrustning som måste finnas på en cykel, olika trafikregler och varför det är så bra med vardagsmotion genom att cykla till skolan. Tecknade serieberättelser varvas med spel och kluriga pyssel- och faktasidor.

Min cykel & jag kommer under början av hösten 2021 att delas ut gratis till skolbarn i åldern 6–9 år i inledningsvis totalt nio svenska kommuner och regioner som är medlemmar i Svenska Cykelstäder. Tidningen planeras att tryckas kontinuerligt, så det finns möjlighet för fler kommuner, regioner, företag och andra att delta i framtiden – till glädje för skolbarn över hela landet under en lång period framöver. Kontakta Svenska Cykelstäder för mer info eller för att delta i framtida tryckningar av tidningen: info@svenskacykelstader.se.

Alla skolor är välkomna att ta del av de roliga pyssel- och faktasidorna nedan och använda de i sin undervisning för aktiva transporter och trafiksäkerhetskunskap.

Vad är syftet?


Min cykel & jag är ett lustfyllt och kunskapshöjande material för barn som ska börja skolan. Serietidningen har tagits fram av Story House Egmont för Svenska Cykelstäder, som ett led i satsningen på att få föräldrar och barn att i högre grad resa aktivt genom att gå eller cykla till skolan. Läs mer via länken till Svenska Cykelstäders inlägg om satsningen nedan.

Nedladdningsbara pyssel- och faktasidor från "Min cykel & jag"

Koll på läget

Att cykla ska vara roligt och enkelt även i trafiken. Här är några saker du behöver känna till när du cyklar. Det finns även en och annan klurig fråga om bilden för den uppmärksamme.

Ladda ner
Fixa din cykel

Innan du hoppar upp på sadeln och ger dig ut på cykeläventyr kan det vara värt att ge cykeln lite kärlek. Här är tipsen som gör att din cykel håller sig i bra skick och är säker att cykla på.

Ladda ner
Cykelracet

Plocka fram en tärning och några spelpjäser och spela det spännande spelet cykelracet med kompisar, familj eller i skolan. Först i mål vinner!

Ladda ner

Pynta din cykel

Kolla in våra 5 coola tips på hur du kan pynta din cykel!

Ladda ner

Ta en kopp kaffe och fortsätt inspireras av verktygen nedan

Karta över cykellekplatser

Digital karta över cykellekplatser i Sverige Hur kan ni som skola integrera cykellek och cykelundervisning i barnens skoldag? Ett enkelt första steg är att göra utflykt till en cykellekplats! Cykelvänlig…

Läs mer...

Handlingsplan för Cykelvänligt arbete

Stöd i Cykelvänligt arbete på Er skola Hur ska ni som skola påbörja målsättningen med att integrera cykling i ert dagliga arbete, och jobba emot mål om aktiva och säkra…

Läs mer...

Min cykel & jag

Svenska Cykelstäder och Egmont i samarbete för barns hälsa Svenska Cykelstäder expanderar arbetet för att få fler barn att gå och cykla till skolan. Via ett nytt samarbete med Story…

Läs mer...

Kontakt