Två av tre barn slutar cykla under vintern (Svenska Cykelstäder, 2019). Men det behöver inte vara särskilt krångligt att cykla året runt. Här kommer några svar på vanliga frågor och tips för hur du och ditt barn kan hålla igång cyklingen även under vinterhalvåret.
Vilka kläder behövs?
Vanliga kläder för utomhusvistelse på vintern!
Jacka, varma skor, mössa, vantar och kanske ett par överdragsbyxor. Det beror så klart på var ni bor och väderförhållande. En hjälm kan skydda huvudet vid en vurpa och är lagkrav för alla under 15 år, även för barn som blir skjutsade på cykel.
Funkar mitt barns vanliga cykel?
Absolut, den bästa vintercykeln är cykeln ni redan har. Det viktigaste är att cykeln är i gott skick med fungerande bromsar. Om ni har mycket snö där ni bor är det bra med breda däck.
Tips! Ge cykelkedjan gärna lite extra kärlek under vintern och smörj in den då och då.
Så oljar du in kedjan:
- Gör rent kedjan, här kan en gammal tandborste och en droppe diskmedel i varmt vatten göra under. Se till att skölja eller torka bort allt diskmedel eller annat avfettningsmedel efteråt.
- Torka av kedjan ordentligt med en trasa: håll tygbiten runt kedjan och trampa runt kedjan så att hela kedjan blir torr.
- Smörj den sen med en cykelkedjeolja och trampa runt så kedjan smörjs jämnt runtom. Oljan ska inte sitta på utsidan av kedjan, det är inne i länkarna oljan gör nytta.
- Torka av kedjan igen efter smörjning, en alltför oljig kedja samlar bara smuts.
- Klart!
Behövs dubbdäck?
Det är inte nödvändigt med dubbdäck men många upplever att det känns säkrare att cykla med dubb. För stabiliteten är det viktigast att framhjulet har ett bra grepp, så om ni ska byta till dubb är det framför allt framhjulet ni ska satsa på. Välj ett så brett däck som ramen tillåter. Tänk på att dubbdäck är av mest nytta när temperaturen är runt noll grader. Om det inte finns is så gör de ingen större nytta, t.ex. vid hårt packad snö.
Lys upp mörkret!
När det är mörkt ute ska cykeln ha både lampor och reflexer när man cyklar.
Tänk på att:
- Framlampan ska visa vitt eller gult ljus av sådan ljusstyrka att du syns på ett avstånd av 300 meter.
- Baktill ska ni ha en lika stark lykta med rött ljus.
- Laddbara led-lampor är praktiska: då behöver ni inte byta batterier och slocknar lampan på väg till skolan eller jobbet kan du ladda den före hemresan.
- Vad gäller reflexer ska ni ha följande: vit framtill, röd baktill, och vit ellet orangegul till sidan.
Öva tillsammans!
Om det är nytt att cykla på vintern är det en bra idé att öva tillsammans på olika typer av underlag. Tänk på att vissa ytor kan vara hala när det är kallt och blött.
När man svängar, accelererar eller bromsar tvärt på en hal yta finns det risk att tappa balansen och vurpa. Öva därför med ditt barn på att undvika tvära svängar och att bromsa i god tid. Särskilt träbroar, våta löv, släta stenytor och metallkonstruktioner som brunnslock eller spårvagnsrälsar kan vara extra hala på vintern. Med en jämn och lugn hastighet så håller man lättare balansen.
Vi ses ute på cykelvägarna i vinter!
Omslagsfoto: Mostphotos/RDONAR