Skapaskolan – diplomerad som Cykelvänlig skola!

”Hälsofrämjande är en del av uppdraget”

Svenska Cykelstäder besökte Skapaskolan i Huddinge, utanför Stockholm, för att höra mer om skolans arbete med aktiva transporter. Skolan är först ut att bli diplomerad som Cykelvänlig skola. Inom plattformen Cykelvänlig skola uppnår Skapaskolan en stjärna på en femgradig skala. Vi pratade med rektor Fredrik Plahn för att höra mer om hur de arbetar för att främja cykling till skolan.

Hur arbetar ni för att främja cykling? 

Information, uppmuntra, uppmana. Vi vänder oss mest till vårdnadshavarna egentligen och uppmuntrar dem att låta barnen cykla och gå till skolan. Vi brukar vara med i kampanjen “Gå och cykla till skolan,” som är några veckor på hösten, där eleverna får samla poäng och kan vinna priser. Vi brukar även ta hit Sportson, som servar cyklar och fixar i ordning dem så eleverna kan cykla säkert till skolan. Våra förskoleklassare brukar även åka iväg på en cykelskola som kommunen arrangerar.

Varför tycker du det är viktigt att främja cykling och andra former av aktiv mobilitet?   

Cykling är väldigt kul, får oss att må bättre och minskar trafiken runt skolan. Just att minska trafiken runt skolan är det viktigaste för mig, för det kan vara farligt i miljön runt skolan. Många backar fram och tillbaka och det är många som skjutsar sina barn till skolan. Sen finns det en stor vinst med att röra på sig dagligen.

Skolorna har ju mycket att göra, hur hinner du och ni med allt detta? 

Det är ju en del av uppdraget att se till att barnen kan ta sig till skolan på ett bra och säkert sätt. Sen ingår hälsofrämjande i vårt uppdrag. Vi har daglig rörelse i skolan för att eleverna ska må bättre och orka mer, så det gynnar deras kunskapsutveckling också. Det är en del av jobbet. Rör man på sig orkar man mer och presterar bättre. 

Varför deltar ni i just Cykelvänlig skola? 

Det är ett jättebra sätt att kolla om man gör allt man kan för att främja cyklandet till skolan. Redan när man svarar på frågorna så märker man att det finns små saker man kan göra som kan göra det enklare. Sen dess har vi sett till att vi har verktyg på skolan så man kan fixa små grejer om det skulle behövas så att man kan ta sig hem också. 

Vad har ni för planer i framtiden för andra cykelfrämjande åtgärder på skolan? 

Dels skulle vi vilja handla in andra cykelställ, så att de kan låsa fast cyklarna i ramen. Jag skulle gärna arrangera en cykeltävling runt skolan också. Nu har man skoljoggen, men det skulle kunna finnas liknande för cykling. Vi har en tanke om att kunna ha en pumptrack här mellan skolorna. Det skulle också vara kul att fixa!  

Skapaskolan har sedan tiden för diplomeringen ordnat en cykelpump och verktyg som kan lånas av elever och personal som cyklar till skolan vilket tar de till nästa nivå i Cykelvänlig skola och ger skolan två stjärnor!

Omslagsfoto: Fredrik Plahn, rektor Skapaskolan, Foto: Hans Stoops

Senaste nyheterna från Cykelvänlig skola

Karta över cykellekplatser

Cykelvänlig Skola lanserar en digital karta över cykellekplatser i Sverige! Hur kan ni som skola integrera cykellek och cykelundervisning i barnens skoldag? Ett enkelt första steg är att göra utflykt…

Läs mer...

Dplomeringsceremoni 2023

Årets diplomeringsceremoni hittar du inspelad på länken nedan. Pia Bastholms (barnrättsstrateg på Helsingborgs Stad) presentation om Helsingborgs cykelfrämjande arbete uteblev, men nedan ligger länkar till projekt hon drivit för att…

Läs mer...

Handlingsplan för Cykelvänligt arbete

Hur ska ni som skola påbörja målsättningen med att integrera cykling i ert dagliga arbete och jobba emot mål om aktiva och säkra skoltransporter? Cykelvänlig Skola har tagit fram ett…

Läs mer...

Kontakt