Välkommen till Cykelvänlig skola!

Kul att du hittat hit!

Som du säkert vet är det ett stort problem att alldeles för få barn får tillräckligt med rörelse nuförtiden. Många skolor har också stora problem med trafikmiljön runt skolor då många föräldrar väljer att skjutsa sina barn till skolan. De goda nyheterna är att det finns en fantastiskt bra lösning som kan bidra till att underlätta båda de problemen: aktiva skolresor! Aktiva skolresor innebär att man tar sig till skolan på ett aktivt sätt, till exempel till fots eller på cykel. Barnen får röra på sig på vägen till skolan och desto färre föräldrar som skjutsar desto lugnare trafikmiljö blir det runt skolan. Win-win! Dessutom finns det en mängd fördelar för barn som rör på sig på väg till skolan, som stärkt självkänsla och bättre koncentrationsförmåga i skolan. Och vi har inte ens börjat prata om klimatet! Win-win-win!

För att underlätta för skolor och andra aktörer, som kommuner och föräldrar, att skapa goda förutsättningar för barn att kunna cykla till skolan har vi tagit fram plattformen Cykelvänlig skola.

VAD ÄR CYKELVÄNLIG SKOLA?

Cykelvänlig skola är ett digitalt stöd till alla skolor, kommuner och föräldrar som vill skapa säkra, trygga och hållbara resvanor för skolbarn. Utifrån en checklista med olika kriterier, kan skolor se sitt nuläge och sedan ta fram en handlingsplan för att stärka sitt arbete mot att bli en cykelvänlig skola. 

Anmälan till Cykelvänlig skola är kostnadsfritt och alla skolor är välkomna att delta.

HUR GÅR DET TILL?

Kriterierna

Kriterierna är indelade i fem nivåer som ger från en till fem stjärnor. Din skola ska uppfylla sex kriterier i varje nivå för att kunna gå vidare till nästa. Totalt finns 53 kriterier. Ni har dessutom möjlighet att ange egna åtgärder och idéer som inte finns med bland kriterierna. 

När ni har fyllt i ert nuläge via hemsidan är det dags att börja plocka fler kriterier och stjärnor. Vilka kriterier ni väljer att arbeta mot är valfritt. 

Verktygslådan

Som stöd har Cykelvänlig skola skapat Verktygslådan. Här i har vi samlat konkreta tips på åtgärder som kan anpassas efter era behov. Vi vet också att skolorna inte kan lösa detta på egen hand, och därför har vi också inkluderat verktyg som riktar till kommun/region och vårdnadshavare. Vi har alla ett ansvar och roll i att bidra till barns säkrare och ökad cykling till skolan! 

Tävling

En tävling är ett bra sätt att få fler att vilja engagera sig och dessutom blir det roligare. Skolor som anmäler sig har möjlighet att vara med och tävla om att bli utsedd till Årets mest cykelvänliga skola. Varje skola tävlar för sig själva utan prestige, målet är att ge skolbarn de bästa förutsättningarna. Det handlar om att se över var ni kan bli bättre och lägga krut där ni kan för att ta er framåt. Senast 31 oktober 2021 måste en skola ha sparat eller uppdaterat sina kriterier på sin profil för att vara med i tävlingen. Resultatet presenteras i november.

VEM DRIVER CYKELVÄNLIG SKOLA?

Bakom satsningen står Svenska Cykelstäder, som är en förening av kommuner, regioner och organisationer som målmedvetet arbetar för ökad och säkrare cykling. Cykelvänlig skola har tagits fram i samarbete med Svensk Cykling, Cykelfrämjandet och Försäkringsbolaget IF. Projektet finansieras via bidrag från Trafikverkets stöd till ideella.

Redo att sätta igång?

Kavla upp ärmarna och klicka in på länkarna nedan för att ta nästa steg mot att bli cykelvänligare!


Senaste nyheterna från Cykelvänlig skola

Så grejar ni vintercyklingen till skolan

Två av tre barn slutar cykla under vintern (Svenska Cykelstäder, 2019). Men det behöver inte vara särskilt krångligt att cykla året runt. Här kommer några svar på vanliga frågor och…

Läs mer...

Min cykel & jag

Nytt verktyg i verktygslådan! Svenska Cykelstäder expanderar arbetet för att få fler barn att gå och cykla till skolan. Via ett nytt samarbete med Story House Egmont får tusentals svenska skolbarn…

Läs mer...

Cykelaktiviteter för höstlovet

Kortare dagar, sprakande färger i träden, vantar och mössor tas fram - det kan bara betyda en sak: det nalkas höstlov! Varför inte ta vara på barnens lediga dagar och…

Läs mer...

Kontakt